Olvadás, fagyás

 Olvadás, fagyás

Az olvadás


Azt a halmazállapot-változást, amely során egy szilárd anyagból folyékony anyag lesz, olvadásnak nevezzük. Azt a hőmérsékletet pedig, amelyen egy anyag megolvad, olvadáspontnak hívjuk.

Az olvadásnak az a feltétele, hogy a hőmérséklet 0 °C fölé emelkedjen. Az olvadáshoz energiára van szükség. 

 Az olvadáshő az 1 kg olvadásponton lévő anyag megolvadásához szükséges energia mennyiségét jelenti.



A jég olvadása édes és sós vízben

Olvadás fenn és lenn

A fagyás



Azt a halmazállapot-változást, amely közben egy folyékony anyag megszilárdul, fagyásnak nevezzük.
Azt a hőmérsékletet, amelyen egy anyag megfagy, fagyáspontnak hívjuk.
 

A víz fagyása



A víz hűtés hatására másképp viselkedik, mint a legtöbb anyag. 
4 °C-on a legkisebb a térfogata, és akár hűl, akár melegszik, növekszik a mérete. 
A térfogat-növekedés fagyás közben is folytatódik, ami igen nagy erő kifejtésére képes. 
Nem véletlen, hogy a vízvezetékeket mélyen a föld alá helyezik.












































Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hőterjedés és hőtágulás