Olvadás, fagyás
Olvadás, fagyás
Az olvadás
Azt a halmazállapot-változást, amely során egy szilárd anyagból folyékony anyag lesz, olvadásnak nevezzük. Azt a hőmérsékletet pedig, amelyen egy anyag megolvad, olvadáspontnak hívjuk.
Az olvadásnak az a feltétele, hogy a hőmérséklet 0 °C fölé emelkedjen. Az olvadáshoz energiára van szükség.
Az olvadáshő az 1 kg olvadásponton lévő anyag megolvadásához szükséges energia mennyiségét jelenti.
A jég olvadása édes és sós vízben
A fagyás
Azt a halmazállapot-változást, amely közben egy
folyékony anyag megszilárdul, fagyásnak nevezzük.
Azt a hőmérsékletet, amelyen egy anyag megfagy, fagyáspontnak hívjuk.
A víz fagyása
A víz hűtés hatására másképp viselkedik, mint a legtöbb anyag.
4 °C-on a legkisebb a
térfogata, és akár hűl, akár melegszik, növekszik a
mérete.
A térfogat-növekedés fagyás közben is folytatódik, ami igen nagy erő kifejtésére képes.
Nem véletlen, hogy a vízvezetékeket mélyen a föld alá helyezik.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése